Firmaların öncelikle gelişime istekli olmaları ve konusunda yetkin, tecrübeli kişi ya da kurumlarla çalışmaları önemli. Bundan sonra karşılıklı iş birliği ve katılım ile sağlanması sürecin başarısında kritik faktör olmaktadır.
Bu hizmetlerin başarılı bir şekilde yürütülmesi için Danışmanlık Hizmetleri sırasında genel çalışma yöntemi şu adımları içermelidir;
1. İhtiyaçların / Talebin Belirlenmesi: Karşılaşılan zorlukları ve hedeflerini anlamak için detaylı bir ihtiyaç analizi yapılır.
2. Analiz ve Değerlendirme: Organizasyonun mevcut durumunu ve işleyişini değerlendirmek için veri toplama, süreç incelemesi ve performans analizi yapılır.
3. Planlama: Firma ve Danışman birlikte uzun vadeli ve buna bağlı kısa/ortan vadeli hedefleri belirler ve bu hedeflere ulaşmak için stratejiler geliştirilir.
4. Yol Haritasının Belirlenmesi ve Çözüm Önerileri: Mevcut zorluklara ve fırsatlara dayanarak öneriler ve çözüm yolları sunulur. Bunların uygulanmasında gerekli olacak iç-dış kaynaklar planlanır.
5. Uygulama ve Takip: Önerilen stratejilerin ve çözümlerin uygulanması için rehberlik edilir ve sürecin ilerlemesi düzenli olarak izlenir.
6. Sonuçların Değerlendirilmesi: Uygulamanın etkinliği ve başarısı sürekli olarak izlenir ve değerlendirilir. İhtiyaç halinde düzeltmeler yapılır.